Akkerbouw

Nieuws

Inhaalslag voor akkerbouwers

Colijnsplaat – Akkerbouwers kunnen de komende week een flinke inhaalslag maken met de oogst van hun producten. De eerdere voorsprong is weg, maar een zware achterstand kan worden voorkomen nu de weersvoorspellingen goed zijn.

De uienoogst gaat goed in het Zuidwesten, zegt Luc Remijn van DLV Plant. ”Het waait wat en het is zonnig. Telers kunnen door met hun werk. De sfeer is goed, ondanks de slechte prijs. Je werk kunnen doen, is veel waard.”

Volgende week kan de oogst, gezien de gunstige weersvoorspellingen, volop doorgang vinden. Momenteel is in het Zuidwesten 35 tot 40 procent van de uien gerooid en 10 procent minder geladen. ”We lopen iets achter op het vijfjarig gemiddelde, maar zo erg als vorig jaar is het lang niet. Toen moest eind november zelfs nog worden gerooid.”

Het mooie weer leidt tot rust in de rooiwerkzaamheden; het product kan rustig een paar dagen op het land liggen drogen. Wateroverlast blijft een probleem, omdat het vocht van de afgelopen maanden in die uien is gaan zitten. Dat vraagt extra aandacht in bewaring. Probleemloze partijen komen amper voor.  Als je goed kunt drogen, buiten en in de schuur, is het niet allemaal drama.”

Omdat het prijsniveau van uien bijzonder laag is, 2 tot 3 euro per 100 kilo op de beurs in Emmeloord, worden natte plekken regelmatig overgeslagen bij de oogst. ”Waarom zou je op dit prijsniveau extra investeren in het bewaren van deze uien?”, vraagt Remijn zich hardop af.

De aardappeloogst is net begonnen en er komt een paar procent rot en knolphytophthora voor. ”Daarmee moet de teler rekening houden in de bewaring.”
Voor de opbrengst geldt: hoe vroeger het ras, hoe minder kilo’s.  De loofontwikkeling kwam bij vroege rassen onvoldoende op gang door het vroege voorjaar. De middenlate en late rassen produceren over het algemeen goed. De opbrengst op de zwaarste gronden blijft iets achter door de mindere knolzetting.”

De landelijke pootgoedoogst is voor de helft klaar, meldden de handelshuizen eerder deze week. De aardappeloogst vlot op zandgrond een stuk snelle dan op zware gronden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.