Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

In VS 4,4 miljoen hectare land besmet

Paola – In de VS is zo’n 4,4 miljoen hectare land besmet met onkruid dat resistent is tegen onkruidbestrijdingsmiddelen.

Volgens persbureau Reuters betreft het onkruiden die ongevoelig zijn geworden voor glyfosaat, het meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel ter wereld.

Chemieconcern Monsanto, producent van Roundup dat op glyfosaat is gebaseerd, erkent dat deze schattingen door agrarische experts in de VS worden gemaakt. ”Maar het betreft resistenties tegen elk willekeurig herbicide, ook als dat in kleine mate het geval is”, zegt communicatiemanager Mark Buckingham.

Vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van landbouw, het ministerie van milieubescherming en de Weed Science Society maakten in augustus een rondgang door de Midwest om het probleem van resistente onkruiden te inventariseren. ”De ontwikkeling van onkruiden met resistenties tegen meerdere herbiciden maakt het steeds lastiger voor akkerbouwers om rendabel gewassen te telen”, schrijft de Weed Science Society in het verslag van de rondgang. De society houdt bij welke resistenties ontstaan bij onkruiden.

In de VS bestaat het overgrote deel van het areaal mais, soja en katoen uit variëteiten die via genetische modificatie resistent zijn gemaakt tegen Roundup. Volgens de Weed Science Society heeft dat er toe geleid dat akkerbouwers steeds meer monoculturen toepassen, omdat de onkruidbestrijding geen probleem meer was door de Roundup Ready gewassen die zijn ontwikkeld door Monsanto. ”Telers die weer overgaan op een vruchtwisseling met andere gewassen en andere onkruidbestrijdingsmiddelen dan Roundup, kunnen de problemen met resistente onkruiden verminderen”, meldt de Society.

Dave Mortensen, professor in de ecologie aan de Penn State University, stelt dat een groot probleem is ontstaan met de superonkruiden. ”Het gros van de mensen heeft er geen weet van.”
Directeur Lee van Wychen van de Weed Science Society denkt dat het probleem alleen maar groter wordt, zegt hij tegen Reuters.

Monsanto schat dat minder dan 10 procent van de transgene gewassen die resistent zijn tegen Roundup in de VS worden geteeld in regio’s waar resistente onkruiden zijn gevonden. Buckingham: ”Zelfs in regio’s met glyfosaatresistente onkruiden blijven telers Roundup Ready gewassen telen om het onkruid de baas te blijven. Glyfosaat-resistentie kan optreden, maar het is zeldzaam en ontwikkelt zich langzaam in vergelijking met andere herbiciden. Wij adviseren telers om meerdere methoden van onkruidbestrijding toe te passen.”

Buckingham wijst erop dat in de EU, waar geen glyfosaat-resistente gewassen geteeld mogen worden, ook resistentie is ontstaan. ”Overal in de wereld ervaren telers dat onkruiden resistent worden tegen herbiciden. Frankrijk telt al 36 soorten resistent onkruid en Duitsland 40 soorten.”
Persbureau Reuters is op bezoek geweest bij sojabonenteler Mark Nelson in Paola in de staat Kansas in de VS. Zijn perceel Roundup-Ready sojabonen is overwoekerd geraakt met onkruid, vooral met amarant. De teler vreest dat het onkruid ten koste gaat van de opbrengst aan sojabonen. ”Bovendien verspreidt het zaad van de amarant zich tijdens de oogst.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    onkruid vergaat niet

  • no-profile-image

    Hier was men 10 jaar geleden al bang voor .
    Weg ermee.

Of registreer je om te kunnen reageren.