Akkerbouw

Nieuws

Iets hogere suikergehaltes bieten

Dinteloord – De suikerbietenoogst verloopt moeizaam, maar de fabrieken draaien goed.

Dat meldt verwerker Suiker Unie. De vele neerslag en onweersbuien hebben de afgelopen week het rooischema in een aantal gebieden in de war is gebracht. In delen van het zuidwesten van het land ging het onweer gepaard met zware hagelbuien. Dit veroorzaakte schade aan de gewassen. Hoewel de neerslag ongelijk over het land is verdeeld, kost het bieten rooien vrijwel overal meer moeite dan normaal en is het soms zelfs onmogelijk. Door wijzigingen in de afnameschema’s blijft de bevoorrading van de fabrieken op peil.

In de eerste anderhalve campagneweek hebben de fabrieken bijna 350.000 ton bieten verwerkt. De relatief grote hoeveelheid grondtarra was een probleem. Desondanks was de verwerking slechts 4 procent minder dan gepland. Vanaf 11 september draaien de fabrieken op volle capaciteit; samen meer dan 40.000 ton bieten per dag.

Tot op heden is de kwaliteit van de bieten, zeker gezien de omstandigheden, goed. Het suikergehalte van de bieten is in de tweede campagneweek van Suiker Unie, vorige week, iets gestegen; van 15,7 naar 15,8 procent. De hoogste gehaltes, van 16,3 procent suiker, zijn geregistreerd in bieten uit de regio Hoeksche Waard/IJsselmonde en van het eiland Texel. Het percentage tarra nam af van 18,8 procent in de eerste dagen naar 18,2 procent vorige week. De winbaarheid nam iets toe naar 91,1 punten. De meest winbare bieten komen uit het gebied Hoeksche Waard/IJsselmonde, waar 92 punten werd gescoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.