Akkerbouw

Nieuws 298 x bekeken

IGC: VS verliest aandeel op maismarkt

Washington – Het aandeel van de VS op de wereldmarkt voor mais zakt dit graanseizoen naar 45 procent. Dat is het laagste niveau in veertig jaar.

De International Grains Council (IGC), een samenwerkingsverband van grote graanexporteurs en importeurs, schrijft dat toe aan de lagere maisproductie in de VS door droogte. Bovendien exporteren Brazilië, Argentinië en Oekraïne meer mais dan vorig jaar.

De VS zelf schatten het aandeel van de VS op de maismarkt ook op 45 procent. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dit seizoen een wereldmarkt van 93,2 miljoen ton mais. Daarvan is 41,9 miljoen ton afkomstig uit de VS. De laatste decennia schommelde het aandeel van de VS op de wereldmarkt voor mais rond 55 tot 60 procent.

De IGC schat in de laatste oogstprognose de wereldgraanbalans iets ruimer dan in de augustusprognose. De wereld houdt aan het eind van seizoen 2011/2012 een voorraad over van 345 miljoen ton graan, exclusief rijst. Dat is 3 miljoen ton meer dan in de vorige prognose. Maar de eindvoorraad op 30 juni volgend jaar is de kleinste sinds 2007/2008 toen 305 miljoen ton graan mee kon naar het volgende seizoen.

Bovendien stijgt het graanverbruik dit seizoen opnieuw. Volgens het IGC was aan het begin van dit seizoen de voorraad graan groot genoeg om 10,2 weken verbruik te overbruggen. Aan het eind van dit seizoen is dit gezakt naar 9,9 weken.

Uit de prijsindex die het IGC bijhoudt voor granen en oliehoudende zaden (Grains & Oilseeds Index, GOI) blijkt dat de prijzen van tarwe, mais en sojabonen in een maand tijd zijn gedaald. De tarweprijs moest 7,8 procent inleveren sinds eind augustus, mais 14,3 procent en soja 12,7 procent. Ten opzichte van eind september vorig jaar is tarwe 1,7 procent goedkoper op de wereldmarkt. Maar mais is 18,7 procent duurder geworden en soja 3,6 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.