Akkerbouw

Nieuws

Frugi Venta tevreden over inbreng uiennotering

Den Haag – Met een inbreng van ruim 125.000 ton uien in 700 transacties over 38 weken is Frugi Venta tevreden over het eerste seizoen deelname van de handel in de uiennoteringen van Emmeloord en Goes. ”We zijn hier heel enthousiast over”, zegt Gijsbrecht Gunter, voorzitter van het Comité Uienhandel van Frugi Venta.

In het nieuwe noteringsysteem komt de prijs tot stand op basis van het gewogen gemiddelde. Hierdoor kan een kleine partij niet meer prijsbepalend zijn. ”Bijna 80 procent van wat onder condities van de beurs wordt verhandeld, is ingebracht. Dat is al heel erg veel en representatief, maar we streven naar 90 procent. Door informatie te verschafen hopen we nog wat bedrijven over de drempel te krijgen.”

Opmerkelijk is dat Global Gap-gecertificeerde uien een halve cent mee rop blijken te brengen dan niet-gecertificeerde uien. ”Zeker in een seizoen als dit, waarin je maar moet afwachten of je uien worden verkocht, is het prettig om wat extra’s te hebben als een Global Gap certificaat. Landen als Duitsland en Engeland eisen kwaliteit. Met een certificaat creëer je afzetmogelijkheden.”

Frugi Venta neemt vanaf deze week weer deel aan de uiennotering. ”In de eerste weken is het altijd wat rommelig met afland-levering en fluctuerende prijzen. Dit is een goed moment voor ons om in te stappen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.