Akkerbouw

Nieuws 201 x bekeken

Fransen kijken terug op goed aardappelseizoen

Parijs – De Franse aardappelsector kijkt terug op een buitengewoon goed seizoen met hogere prijzen en een desondanks stabiele binnenlandse vraag en een sterke export.

Voor het op gang gekomen seizoen zijn de vooruitzichten echter veel minder florissant.

Dat stelt het aardappelproductschap CNIPT in haar jaaroverzicht. Het seizoen 2010/11 werd in de eerste plaats gekenmerkt door een lagere oogst. Die kwam uiteindelijk uit op 4.540.000 ton, 210.000 ton ofwel ruim vier procent minder dan een jaar eerder. De productie werd belemmerd door minder gunstige weersomstandigheden terwijl de aardappelen ook vaak relatief klein uitvielen.

Omdat ook in andere Europese landen de oogst tegenviel en Rusland zelfs een catastrofale oogst beleefde, kon Frankrijk in euro’s uitgedrukt wel een buitengewoon sterk exportseizoen realiseren. In volume was die uitvoer met 1.960.000 ton niet eens zo veel kleiner dan de 2.060.000 van een seizoen eerder, maar de opbrengst van 505 miljoen euro was wel 190 tot 200 miljoen hoger dan in de beide voorafgaande seizoenen, omschrijft het CNIPT.

De mindere oogst en sterke export leidden tot forse prijsstijgingen op de binnenlandse markt waar aardappelen twintig tot zelfs veertig procent duurder waren dan een jaar eerder. Desondanks daalde de totale omzet in volume met niet meer dan 0,3 procent. Alleen de supermarkten moesten wat terrein inleveren, de verkopen via kleinere winkels, op markten of op de boerderij zelf bleven op peil. Voor het Franse schap leidt dat tot een duidelijke conclusie: ‘’Daaruit blijkt weer eens dat het niet nodig is om met aanbiedingen of prijzen te stunten om aardappelen te kunnen verkopen.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.