Akkerbouw

Nieuws 237 x bekeken

Frankrijk wil meer graansilo's

Parijs – Frankrijk moet er op korte termijn graansilo's met een totale capaciteit van zo’n 2,5 miljoen ton bij krijgen.

Op den duur zal er nog eens 2,5 miljoen ton aan graanopslag gebouwd moeten worden. Op die manier is Frankrijk beter in staat zijn rol in de voedselvoorziening in de wereld te vervullen. Dat stelt de agrarische dienst FranceAgriMer in haar ‘Plan silos’. Een uitbreiding met 5 miljoen ton zou betekenen dat Frankrijk er 10 procent meer siloruimte bij krijgt. ‘’Dat is nodig gezien wat er tijdens de laatste campagnes rond de bevoorrading heeft gespeeld,’’ aldus FranceAgriMer, dat stelt dat ‘de beschikbare opslagruimte een cruciale rol speelt in de logistieke keten die Frankrijk in staat stelt om haar rol bij de stabilisatie van de markten volledig te spelen’. De dienst wijst er op dat de opslagcapaciteit de laatste tien jaar met 3 miljoen ton is teruggelopen terwijl de graanproductie in die tijd juist met een goede zes miljoen ton is toegenomen.

FranceAgriMer heeft voorlopig 170 mogelijke investeringsplannen bij 96 coöperaties in kaart gebracht. Die projecten zouden samen 2,6 miljoen ton aan capaciteit op kunnen leveren. De dienst geeft in de plannen overigens niet aan hoe de bouw van de extra silo’s gefinancierd zou moeten worden. ‘’Het is daarbij wel nodig de dynamiek om te keren, want tot nu toe zijn deze 96 coöperaties juist van plan 1,1 miljoen ton aan opslag te sluiten.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.