Akkerbouw

Nieuws

Frankrijk haalt toch 33,5 miljoen ton tarwe

Parijs – Zoals de laatste weken al uit de oplopende verwachtingen naar voren kwam, is de Franse tarwe-oogst ondanks de langdurige droogte van het voorjaar toch nog meegevallen.

Uiteindelijk is 33,5 miljoen ton van het veld gehaald, zes procent minder dan vorig seizoen toen er sprake was van een uitstekende oogst. Eerder hadden Franse deskundigen nog een terugloop met zeker 15 procent voorspeld.

De tarwe is ook van een goede kwaliteit, stelt de organisatie van verbouwers van tarwe en andere granen AGPB. In combinatie met de meevallende opbrengst ’stelt dat Frankrijk in staat een belangrijke rol te blijven spelen op de exportmarkten naar derde landen.’ De record uitvoer van 13 miljoen ton die vorig jaar werd gehaald, ligt dit seizoen echter zeker niet binnen bereik.

De oogst is per bedrijf en zelfs per perceel wel erg wisselvallig gebleken. Viel de opbrengst op het ene land zo veertig procent lager uit dan vorig jaar, een paar kilometer verder was opeens weer sprake van een buitengewoon goede oogst. Wat opbrengsten betreft denkt de AGPB dat de boeren dankzij de contractualisering goede zaken hebben gedaan. Meer dan twee-derde van de oogst werd van te voren al tegen een vastgestelde prijs verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.