Akkerbouw

Nieuws 2157 x bekeken

Extreem lage opbrengst per hectare bij vlasteelt

Sluiskil – De hectareopbrengst van vlas is nog nooit zo laag geweest als dit jaar. De hoge prijzen compenseren voor een deel de lagere opbrengsten.

Door de droogte in het voorjaar bleef de vlas kort, zegt directeur Marc van de Bilt van het gelijknamige verwerkingsbedrijf in Sluiskil. ”Normaal oogst je 1.200 kilo lange vlasvezels van een hectare, dit jaar maar 500 kilo. De opbrengst aan korte vezels ligt op het gemiddelde van 600 tot 700 kilo. Normaal oogst je 1.000 kilo vlaszaad, nu is dat 500 tot 600 kilo. De opbrengst is nog nooit zo laag uitgekomen. Vlas moet 45 centimeter lang zijn om te verkopen als lange vezels. Die brengen veel meer op dan korte vezels.”

Doordat er minder vlasvoorraden zijn in West-Europa zijn de prijzen goed, zegt Van de Bilt. ”Het echte verkoopseizoen van vlas begint half oktober. Lange vezels brengen nu zo’n € 2,50 per kilo op. Vorig was de gemiddelde prijs zo’n € 1,15. De gemiddelde meerjaarlijkse prijs ligt rond de € 1,50. De prijs van korte vezel ligt nu op 70 cent per kilo, normaal is dat 20 cent. Ik verwacht dat de lange vezels duurder worden.”

Als de teler een redelijke opbrengst heeft gehaald, wordt de lagere opbrengst gecompenseerd door de hogere prijs, zegt Van de Bilt. ”Maar voor een aantal telers geldt dat niet.”
Van de Bilt vindt de vooruitzichten voor de vlasteelt goed. ”De verwerkingscapaciteit kan niet zomaar worden vergroot door de vele bewerkingen die het vlas moet ondergaan met gespecialiseerde machines. Dus ook volgend jaar verwacht ik een hogere vlasprijs, terwijl de verwerkingscapaciteit gelijk blijft.”

In Nederland is dit jaar 2.100 hectare vlas verbouwd, een halvering ten opzichte van een paar jaar geleden. Van de Bilt: het areaal kan gezien de vraag verdubbelen. In West-Europa is vorig jaar 67.000 hectare vlas geteeld. Dit jaar is dat 75.000 hectare.

Directeur Christiaan Vlaemynck van het Algemeen Belgisch Vlasverbond zegt in Belgische media dat daar de oogst ook klein was. Vlaemynck hoopt dat de verkoopprijzen van de lange vezels verder herstellen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.