Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Export tarwe en mais uit Oekraine naar EU neemt toe

Brussel – Oekraïne kan in de toekomst tarwe en mais zonder heffing exporteren naar de EU. Dat willen de EU en Oekraïne afspreken in een vrijhandelsakkoord. Het akkoord zet de graanprijzen onder druk in de EU.

In ruil voor de afbouw van de exportheffingen vervallen belemmeringen voor de EU om auto’s te verkopen in Oekraïne, zegt regeringsfunctionaris Valeriy Pyatnitsky tegen persbureau UkrInform.

Volgens marktbureau Agritel krijgt Oekraïne in 2013 een heffingvrij quotum van 1,6 miljoen ton. Dan mag het land 950.000 ton tarwe, 400.000 ton mais en 250.000 ton gerst zonder heffing verkopen in de EU. De Europese Commissie geeft eind deze week een toelichting op het concept-akkoord.

Het akkoord drukt de graanprijzen in de EU, stelt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Kijk maar naar de TRQ-regeling voor voertarwe. Na 1 juli dit jaar konden importeurs in de EU 2,2 miljoen ton tarwe invoeren zonder heffing. Zestig procent daarvan komt uit Oekraïne. Daar produceren ze graan tegen een lagere kostprijs dan in de EU. Je ziet vaak in handelsakkoorden dat de belangen van de landbouw worden uitgeruild tegen die van de industrie of de dienstensector.”

Ook voorzitter Jaap Haanstra van LTO-Akkerbouw stelt dat de heffingvrije import de graanprijs drukt. ”Zeker in jaren dat de markt in evenwicht is. Bovendien moeten akkerbouwers in de EU aan regels voldoen, die niet gelden voor de telers in Oekraïne, zoals de cross-compliance. Het is jammer dat de belangen van de landbouw worden opgeofferd voor die van andere sectoren.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dag Jan. Jij schrijft:"Volgens marktbureau Agritel krijgt Oekraïne in 2012". Volgens mij is het 2013

Of registreer je om te kunnen reageren.