Akkerbouw

Nieuws

Export Russisch graan al op bijna 6 miljoen ton

Moskou – Rusland heeft in juli en augustus 5,7 miljoen ton graan geëxporteerd. Het graan bestond voor 92 procent uit tarwe, meldt het Russische ministerie van landbouw.

Het land heeft op 1 juli het exportverbod op graan opgeheven, dat vorig jaar was ingesteld vanwege een misoogst.

Het graan is vooral gekocht door Egypte, Turkije en Saoedi Arabië. Rusland probeert steeds meer tarwe te verkopen in Azië, stelt het ministerie. Rusland had vóór de nieuwe oogst nog 22,4 miljoen ton graan op voorraad. De goed lopende export zorgt er voor dat de binnenlandse graanprijzen niet verder dalen, stelt het ministerie.

Sinds Rusland weer tarwe exportteert, staat de tarweprijs onder druk. Doordat mais duur blijft is de tarweprijs niet in elkaar gezakt.

Egypte heeft deze week 120.000 ton tarwe gekocht in Kazachstan, de eerste aankoop in dit land dit jaar. Analisten stellen dat het aangeeft dat ook Kazachstan in het nieuwe graanseizoen weer een rol gaat spelen op de wereldmarkt, net als Rusland en Oekraïne.

Of registreer je om te kunnen reageren.