Akkerbouw

Nieuws 181 x bekeken

Export EU neemt toe door lage prijs graan, druk op euro

Brussel – De export van graan uit de EU trekt geholpen door een vrije val van de euro aan. Deze week is voor 400.000 ton aan uitvoercertificaten aangevraagd waarvan voor 229.000 ton tarwe, 117.000 ton gerst en 47.000 ton mais. De EU is in enkele weken van netto-importeur weer netto-exporteur geworden.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie, gepubliceerd door het Productschap Akkerbouw. De EU is dit seizoen nu een netto-exporteur van 900.000 ton graan. Vier weken geleden was de EU nog netto-importeur van bijna 800.000 ton. Een deel van de verklaring ligt in gedaalde graanprijzen.

Overigens lag de netto-export vorig jaar in deze week op 5,2 miljoen ton vanwege het wegvallen van Rusland en Oekraïne op de exportmarkt destijds. In 2008 en 2009 lag de export rond deze tijd van het jaar op respectievelijk 2,8 en 2,9 miljoen ton.

Zakenbank Goldman Sachs heeft al aangegeven dat de daling niet reëel is. De maisconsumptie is groter dan de productie en de tarweoogst zal de consumptie krap bijhouden. De daling lijkt daarmee vooral het gevolg van speculanten die hun posities opgeven voor ”veilige havens” als goud, Zwitserse francs of Duitse staatsobligaties.

Volgens een woordvoerder van het productschap stijgt het volume de laatste weken mede door druk op de euro. De euro is nu 1,34 dollar waard, tegen nog 1,42 dollar eind augustus. De euro was niet zo weinig waard sinds half februari. De euro daalt door onzekerheid over de financiële toekomst van de eurozone.

Rusland blijft de markt wel domineren. Russisch graan wordt nog altijd afhankelijk van de kwaliteit 15 tot 30 dollar lager in de markt gezet dan graan uit de EU. De oorzaak kan volgens een woordvoerder van de EU liggen bij onvoldoende opslagmogelijkheden in Rusland zelf.

Al langer bestaat bij analisten het vermoeden dat Rusland vorig seizoen toch meer geoogst heeft dan gerapporteerd en nu ”opruiming” houdt om ruimte te maken voor de nieuwe oogst. Rusland deed de afgelopen week grote deals met onder meer Jordanië, Egypte en Tunesië.

Tot half september exporteerde Rusland meer dan 7,4 miljoen ton graan, waarvan het overgrote meerendeel tarwe betreft. De Russische staatssecretaris voor landbouw Ilya Shestakov schat dat dit seizoen 20 tot 22 miljoen Russisch graan de grens over zal gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.