Akkerbouw

Nieuws 343 x bekeken

Ethiopië wil bij tien grootste suikerexporteurs horen

Addis Abeba - Ethiopië wil met een investering van 80 miljard birr (3,4 miljard euro) in 15 jaar tijd uitgroeien tot één van de tien grootste exporteurs van suiker ter wereld.

Staatsconcern Sugar Corporation investeert volgens persbureau Bloomberg in tien plantages in vier regio’s.

Ethiopië importeerde volgens cijfers van wereldvoedsel- en landbouworganisatie FAO vorig jaar 150.000 ton suiker. De productie moet volgens Bloomberg de komende vier jaar bijna verachtvoudigen tot 2,3 miljoen ton. Daardoor zou 1,25 miljoen ton beschikbaar komen voor de export.

Nu nog kent Ethiopië grote tekorten aan voedsel. Het World Food Programme van de VN helpt nog meer dan 5 miljoen mensen in het land voeden. In de tien jaar na 2026 zou de Ethiopische productie moeten stijgen tot boven het niveau van de negende en tiende grootste suikerproducent van suiker in de laatste jaren, Cuba en Zuid-Afrika.

Het Ethiopische suikerbedrijf valt direct onder premier Meles Zenawi. Zenawi kondigde eerder investeringen in de landbouw aan die een economische groei van jaarlijks 14,5 procent moeten bewerkstelligen.

De non-gouvernementele organisatie (ngo) International Rivers ageert tegen de plannen. In de praktijk onttrekken de bedrijven grond en water van 17 verschillende stammen in de regio, aldus Peter Bosshard van de ngo. De faciliteiten, waaronder een dam, worden vooral met Chinees geld maar Italiaanse bouwbedrijven gerealiseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.