Akkerbouw

Nieuws

Eriva en Aviko Potato aan kop

Doetinchem - In de jaarlijkse aardappelpoolvergelijking maakt Boerderij de resultaten van de belangrijkste fritesaardappelpools inzichtelijk en vergelijkbaar.

Handelshuis Eriva realiseerde in seizoen 2010-‘11 met een prijs van €24,44 per 100 kilo de hoogste uitbetalingsprijs voor Agria. Bij Innovator realiseerde Aviko Potato met een bedrag van €25,34 per 100 kilo de hoogste uitbetalingsprijs. Dat blijkt uit de jaarlijkse aardappelpoolvergelijking van Boerderij.

De pools zonder voorverkoop behaalden dit seizoen de beste resultaten. De natte herfst met moeilijke rooiomstandigheden en de lage opbrengstprognoses in Noordwest-Europa dreven de prijzen steeds verder op.Vanaf augustus noteerde de termijnmarkt al meer dan €18, om in december boven de €30 te pieken. De grote exportvraag, met name vanuit Rusland, ondersteunde de frites-aardappelprijs.

Het verschil bij Agria tussen de hoogste (Eriva met €24,44 in een pool zónder voorverkoop) en laagste (Agrico met €16,16 in de pool mét voorverkoop) is €8,28 per 100 kilo. Voor de Boerderij-partij van 350 ton betekent dat ruim €27.000 verschil. Bij Innovator is het verschil tussen de pools met ruim €24.000 iets kleiner.

Als gevolg van verschillende percentages voorverkoop zijn de verschillen in uitbetaling het grootst bij de pools met voorverkoop. Maar ook bij de pools zonder voorverkoop zijn de verschillen aanzienlijk. Voor Agria ruim €7.000 en voor Innovator ruim €8.000.

In het meerjarenklassement van de Agria-pools verstevigden de pools met voorverkoop hun koppositie. Schaap Holland voert deze lijst aan met een gemiddelde uitbetaling van €15,90 per 100 kilo over de laatste 5 jaar.

Geen Bintjes meer
Het ras Bintje is niet meer in de vergelijking meegenomen. Alleen Eriva en Nedato hebben nog Bintjes in een pool. Hiervoor in de plaats is Innovator in de vergelijking meegenomen. Alle poolbeheerders hebben dit ras in hun pakket.

Agrico doet voor de laatste keer mee. Het handelshuis heeft de activiteiten in frites-aardappelen gestaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.