Akkerbouw

Nieuws

Egypte koopt opnieuw tarwe uit Rusland

Cairo - Egypte heeft deze week 420.000 ton Russische tarwe gekocht voor 277 tot 279 dollar per ton. Dat is 12 dollar minder dan voor de tender van 8 september is betaald.

Maar volgens het Franse analysebureau Agritel is tarwe uit Frankrijk nog altijd 10 tot 15 dollar per ton duurder dan de Russische. Vorige maand lag dat verschil nog op ruim 30 dollar. “Tarwe uit Rusland is nog steeds concurrerend op de wereldmarkt in vergelijking met tarwe uit de landen rond de Middellandse Zee. Er is ook veel tarwe beschikbaar in Oekraine, maar dat kan de concurrentie niet aan vanwege de exportheffingen.”

Egypte is de grootste tarweimporteur ter wereld. Sinds 1 juli heeft het land al meer dan 2 miljoen ton tarwe gekocht uit Rusland. Om tarwe uit Oekraine aantrekkelijker te maken op de wereldmarkt, wil minister van landbouw Mykola Prysyazhnyuk de exportheffingen tot nul terug brengen. Maar vice-premier Andriy Klyuev laat aan het nationale persbureau Unian weten dat de heffingen blijven. De overheid kan de inkomsten uit de heffingen op de export van tarwe, gerst en mais niet missen en overweegt om ook heffingen in te stellen op de export van sojabonen en zonnebloemenolie.

Of registreer je om te kunnen reageren.