Akkerbouw

Nieuws 322 x bekeken

Eerste SDE+ subsidie voor groen gas naar Zeeland

Rilland – Een bio-energieproject in het Zeeuwse Rilland krijgt vandaag (maandag) als eerste subsidie toegekend voor groen gas in het kader van de SDE+-regeling voor duurzame energie.

In De Groene Poort werken zes agrariërs samen; vijf akkerbouwers en een glastuinder. De laatste neemt warmte af van de vergistingsinstallatie. Het gas wordt voornamelijk geproduceerd uit plantaardig restmateriaal, maar de installatie kan ook mest verwerken.

Groen gas staat volop in de belangstelling. Tot nu toe wordt het meeste biogas gebruikt om stroom op te wekken met een installatie voor warmtekrachtkoppeling (WKK). Daarbij komt tweederde van de energie die in het uitgangsmateriaal zit, vrij als warmte. Die kan niet altijd nuttig gebruikt worden. Bij gebruik van biogas in de plaats van aardgas, zijn die verliezen er niet. Er is dan wel eerst een bewerking nodig van het biogas tot een gewenst methaangehalte bereikt is.

Dinsdagmiddag is de officiële lancering van de Stichting Groen Gas Nederland door minister Verhagen. Energiebedrijven werken hierin samen met Gasunie, gemeente Leeuwarden, LTO-Noord, Netbeheer Nederland en provincie Friesland. Doel is in 2014 een productie van 300 miljoen kuub groen gas op jaarbasis.

Er zijn plannen voor speciale groen-gasleidingen. Een alternatief is gebruik als autobrandstof. Volgens onderzoek van Milieu Centraal is de auto op groen gas even milieuvriendelijk als een elektrisch aangedreven auto. Nederland kent al een infrastructuur voor auto’s op methaangas. Er zijn nu vijftig tankstations met groen gas, enkele tientallen zijn in aanbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.