Akkerbouw

Nieuws

EU oogst ondanks vele regenbuien meer maaltarwe

Parijs – De EU heeft 83,5 miljoen ton maaltarwe geoogst. Vorig jaar is 69 miljoen ton maaltarwe geoogst, meldt het Franse analysebureau Stratégie Grains.

In de augustusprognose ging het bureau nog uit van 86,6 miljoen ton. Maar door de regen is de kwaliteit van de tarwe sterk gedaald.

De 129 miljoen ton zachte tarwe die dit jaar in de EU is geoogst bestaat voor 65 procent uit maaltarwe. Vorig jaar was dat slechts 54 procent. In Tsjechië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben de akkerbouwers uiteindelijk meer maaltarwe geoogst dan in augustus werd verwacht.

Stratégie Grains gaat uit van een productie in de EU van 8,3 miljoen ton harde tarwe. Daarmee komt de totale tarweproductie in de EU dit jaar op 137,3 miljoen ton. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) ging in de oogstprognose van begin deze week nog uit van een Europese oogst van 135,8 miljoen ton. Volgens het USDA kan de EU dit seizoen 16 miljoen ton tarwe exporteren, de VS 27,9 miljoen ton.

Als de USDA-prognose klopt, verliest de EU de tweede positie als tarwe-exporteur aan Australië. Het overheidsbureau Abares schat dat Australië 26,2 miljoen ton tarwe oogst, waarvan 20,4 miljoen ton voor de export. Dat is 10 procent meer dan in 2010/2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.