Akkerbouw

Nieuws

EU importeert 356.566 ton suiker tegen lager tarief

Brussel – De Europese Commissie geeft toestemming voor de import van nog eens 19.593 ton suiker tegen een verlaagd invoertarief.

Totaal is tussen begin juli en eind september 356.566 ton suiker ingevoerd via tenders met een verlaagde heffing. De Commissie had tot deze maatregel besloten om een suikertekort in de Europese Unie te voorkomen.

In de vijfde en laatste invoertender was ingeschreven voor 285.418 ton suiker. De Commissie heeft 5,5 procent geaccepteerd. In de vierde tender is 2,5 procent van de gevraagde hoeveelheid geaccepteerd. In de eerste tender werd 16,5 procent toegekend, in de tweede 28,9 procent en in de derde tender 23,1 procent.

De Commissie heeft in de vierde en vijfde tender minder suiker geaccepteerd dan in de eerste drie tenders omdat de productie in de EU op gang is gekomen. Er wordt een grote suikerproductie verwacht. Dan is minder importsuiker nodig. Ook zijn de wereldmarktprijzen gedaald. De Commissie heeft in de vijfde tender alleen inschrijvingen geaccepteerd waarbij importeurs bereid zijn een hogere heffing te betalen.

Volgens de Commissie produceert de EU 17,8 miljoen ton suiker in seizoen 2011/2012. Afgelopen seizoen was dat 15,32 miljoen ton. Het suikerquotum bedraagt 13,34 miljoen ton. De rest moet worden verkocht buiten de voedingsmiddelensector, geëxporteerd of doorgeschoven naar volgend seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.