Akkerbouw

Nieuws

Droogte bedreigt kool- en peenteelt

Warmenhuizen – Kooltelers kunnen nog voor verrassingen komen te staan als het droog blijft. Het wortelgestel is namelijk verzwakt door waterschade. Dat zegt Perry Kuilboer, verkoopleider bij Bejo Zaden.

”Naast het deel dat is verzopen door de neerslag in de zomer, is ook een deel van de wortels door het vocht beschadigd”, legt Kuilboer uit. ”Hierdoor kan de plant moeite krijgen met wateropname nu er geen regen meer valt.” Dit geldt voor kool en in mindere mate voor peen.

Het woord beregenen valt zelfs weer in de vollegrondsgroentesector, geeft teeltbegeleider Johan Voragen, met het werkgebied Noord-Oost-Nederland en IJsselmeerpolders, aan. ”Je kunt nog zomaar onaangenaam worden verrast door uitval van planten.”

Wateroverlast van de afgelopen zomer heeft 20 tot 30 procent van de koolgewassen in teeltgebied Noord-Holland vernield, resumeert Frans van der Ploeg van Nickserson-Zwaan. Koolplanten zijn simpelweg gestikt door de enorme hoeveelheden het water.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.