Akkerbouw

Nieuws 220 x bekeken

Chinees bureau verwacht recordoogst mais

Peking - China oogst een record aan mais dit jaar.

Het Chinese bureau voor economische ontwikkeling van het platteland schat dat de oogst uitkomt op ruim 180 miljoen ton. Dat is een record.

Als de prognose van het bureau uitkomt, produceert China ruim 20 procent van alle mais in de wereld.

Toch blijft de import van mais op peil verwacht directeur Xu Xiaoqing van het bureau, meldt de nieuwssite All About Feed. “De import blijft de komende vijf jaar stabiel of groeit licht omdat het binnenlandse verbruik hard stijgt. De groei komt vanuit de veehouderij en de verwerkende industrie. China houdt de komende jaren een krappe maisbalans.”

In 2010 importeerde China een record van 1,57 miljoen ton. Xu Xiaoqing: “Dat is minder dan 1 procent van onze productie. Dit percentage zal niet veel stijgen. Er is geen gevaar dat de Chinese zelfvoorziening voor mais in gevaar komt.”

Vorige maand schatte het staatsbureau voor graan en oliehoudende zaden een Chinese maisoogst van 182,5 miljoen ton. Dat is 3 procent meer dan vorig jaar is geoogst. Het verbruik in veevoer bedraagt zo’n 105 miljoen ton. Nog eens 60 miljoen tot 70 miljoen ton wordt verwerkt tot onder andere zetmeel en ethanol. De rest is voor directe menselijke consumptie.

Of registreer je om te kunnen reageren.