Akkerbouw

Nieuws

China belast aardappelzetmeel uit EU

Peking – China legt een importheffing op aan aardappelzetmeel uit de EU van 7,5 tot 12,4 procent gedurende vijf jaar.

Volgens het ministerie van handel krijgt de Europese aardappelzetmeelindustrie subsidie van Brussel. Om dat concurrentievoordeel ten opzichte van Chinese producenten te compenseren legt de overheid de importheffing op.

Vorig jaar vroeg de Chinese aardappelzetmeelsector aan de overheid de Europese subsidie te onderzoeken. Het ministerie is tot de conclusie gekomen dat de EU de aardappelzetmeelsector steunt.

Sinds april dit jaar is al een importheffing ingevoerd van 12,6 tot 56,7 procent op aardappelzetmeelproducten uit de EU, afhankelijk van de nationaliteit van de producent. De heffing van 7,5 tot 12,4 procent komt daar boven op.

De Europese Commissie betreurt het besluit van de Chinese overheid, meldt woordvoerder John Clancy aan Foodnavigator. ”Er wordt al jaren geen exportsteun meer gegeven voor aardappelzetmeel en dat is ook niet de bedoeling in de toekomst. De steun vanuit Brussel voor de sector is halverwege 2012 volledig afgebouwd.”

Avebe neemt de besluitvorming van de Chinese overheid voor kennisgeving aan, meldt een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.