Akkerbouw

Nieuws 376 x bekeken

Canadese boeren willen behoud monopolie graanexport

Ottawa – Ruim 60 procent van de Canadese tarwetelers en 51 procent van de gersttelers zijn tegen beëindiging van het monopolie dat de Canadian Wheat Board (CWB) heeft op de graanexport. Dat blijkt uit een opiniepeiling georganiseerd door de CWB. De regering zegt de uitkomst naast zich neer te leggen en het 76-jarige monopolie te beëindigen.

Landbouwminister Gerry Ritz stelt dat afschaffing van het monopolie positief uitpakt voor boeren. Ze kunnen bij de CWB blijven en zo de macht van het CWB feitelijk in stand houden, of zelf de afzet anders oppakken. ”Zo gaat dat bij alle Canadese boeren en ook bij boeren in de rest van de wereld”, aldus Ritz. Ritz benadrukt ook dat minder dan 60 procent van de boeren heeft gestemd.

CWB realiseerde vorig jaar een omzet van 5,1 miljard Canadese dollar (3,8 miljard euro) waarmee het de belangrijkste tarwe- en gerstexporteur ter wereld was. Canada oogstte in het seizoen volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw circa 23,2 miljoen ton tarwe, en behoorde met Australië, Argentinië en de EU tot de grootste exporteurs.

De afschaffing van het monopolie betekent een kans voor de zogeheten ABCD-as van vier grootste graanhandelsbedrijven. Richardson International, Cargill en Viterra verhandelen reeds Canadees graan, maar altijd als agent van CWB, waar de meeste marge blijft. Bestuursvoorzitter Mayo Schmidt van Viterra heeft analisten reeds laten weten nieuwe investeringsopties te zien.

De liberale stap van de Canadese regering wordt mogelijk gemaakt door de overwinning van de Conservatieve Partij in de laatste verkiezingen in mei. Eerder was de partij al de regeringspartij maar het had in het parlement geen meerderheid. Sinds mei heeft het wel een meerderheid en kan het liberaliseringsplannen doorzetten.

Volgens Canadese media zijn boeren in Canada huiverig tegenover liberalisering, ook vanwege het pakket diensten dat de CWB aanbiedt naast de graanhandel. Zo kent CWB een weerdienst gericht op boeren en biedt het oogstfinanciering tegen relatief lage rentes. De tarwemarkt zou volgens critici bovendien meer beweeglijk worden.

Graan wordt vooral in West-Canada geteeld op de prairies van de provincies Manitoba, Saskatchewan en Alberta.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.