Akkerbouw

Nieuws 195 x bekeken 2 reacties

Brussel verlaagt onverwacht graanprognose

Brussel – De Europese Commissie heeft het graanareaal van dit jaar onverwacht met 830.000 hectare verlaagd ten opzichte van de prognose van eind augustus. Daardoor zakt de Europese graanproductie in de laatste prognose naar 277,4 miljoen ton. Dat is 4,5 miljoen ton graan minder dan in de augustusprognose.

Door deze bijstelling van de productie wordt de graanbalans in de EU nog krapper dan eerder door de Commissie werd aangenomen. Aan het eind van dit seizoen op 30 juni 2012 heeft de EU nog 31,1 miljoen ton graan op voorraad. Dat is genoeg om 5,9 weken verbruik te overbruggen. In de augustusprognose werd nog uitgegaan van een stocks-to-use-ratio, de verhouding tussen eindvoorraad en verbruik, van 6,7 weken. Het is de kleinste stocks-to-use-ratio ooit in de EU.

Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw baseert de Commissie zich op gegevens van de lidstaten. ”Nu zijn de gegevens beschikbaar van de landbouwtellingen in diverse lidstaten. De Commissie heeft de lidstaten opheldering gevraagd waarom het graanareaal zo veel kleiner uitvalt dan geschat.”

Een aanpassing van graanprognoses gebeurt regelmatig, zegt de woordvoerder. ”Zo is de graanoogst van 2010 in de laatste prognose met nog eens 100.000 ton verlaagd naar 278 miljoen ton.”

Mogelijk moet de Commissie de graanprognose later dit seizoen opnieuw verlagen. De Commissie verlaagt weliswaar de oogst voor Polen en Duitsland in de prognose van deze week. Maar in die landen schatten nationale analisten de oogst nog altijd lager in dan de Commissie.

De Commissie gaat uit van een Poolse graanoogst van 26,4 miljoen ton. Het Poolse bureau voor de statistiek GUS gaat uit van 24,1 miljoen ton. Het Deutsche Bauern Verband schat de Duitse graanoogst op 39 miljoen ton. De Commissie houdt het op 41,4 miljoen ton.

Als de nationale analisten gelijk hebben scheelt dat nog eens 4,7 miljoen ton graan op de Europese graanbalans. Genoeg om de stocks-to-use-ratio te drukken naar 5,0 weken. Het is een voor Europese begrippen ongekend krappe beschikbaarheid van graan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bram Harpe

  Waar liggen die surplus voorraden aan het eind van het seizoen?
  Dat zijn vaak papieren voorraden, om het verschil tussen productie en verbruik mee te egaliseren.

  Bedrijven als Agrifirm hebben aan het eind van het seizoen nog een kleine voorraad zg kuikentarwe. en meer niet.
  Interventie voorraad staat op papier maar waar ligt de rest??

  Vraag dat maar eens aan de handelaren!
  Bram

 • no-profile-image

  Zo lang er op papier voorraden zijn heeft iedereen gelijk.
  Op het moment dat ze er niet meer zijn weten we pas hoeveel weken er voorraad te veel zijn ingeschat.
  Bram

Of registreer je om te kunnen reageren.