Akkerbouw

Nieuws

Brussel beperkt import suiker

Brussel – De Europese Commissie geeft toestemming voor de import van nog eens 8.669 ton suiker tegen een verlaagd invoertarief. De Commissie laat daarmee veel minder suiker toe dan in de vorige drie invoertenders.

De Commissie houdt van juli tot en met september vijf tenders waarbij importeurs tegen een verlaagde invoerheffing suiker kunnen importeren uit derde landen. In de vierde tender, waarvan de resultaten nu bekend zijn gemaakt, is voor 340.859 ton suiker importcertificaten aangevraagd.

De Commissie heeft de biedingen van 8.669 ton importsuiker toegekend. Dat is 2,5 procent van de gevraagde hoeveelheid. In de eerste tender werd 16,5 procent toegekend, in de tweede 28,9 procent en in de derde tender mocht 23,1 procent van de gevraagde hoeveelheid worden ingevoerd.

Het verbaast een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw niet dat de Commissie veel minder suiker toelaat in de vierde importtender. ”In de EU is de oogst en verwerking van bieten begonnen. Er is nu dus suiker beschikbaar voor de voedingsmiddelenindustrie. Dan is geen import nodig.”

Het valt de woordvoerder op dat de Commissie in de vierde tender veel biedingen van kleine partijen heeft toegekend. ”Kennelijk wil de Commissie de producenten van ijs, banket, snoep en koekjes helpen in landen die geen eigen suiker produceren. In die landen is de suikerprijs opgelopen tot wel 1.100 euro per ton. Binnenkort wordt de vijfde en laatste invoertender van dit seizoen uitgeschreven.”

Volgens de Commissie produceert de EU 17,49 miljoen ton suiker in seizoen 2011/2012. Vorig seizoen was dat 15,32 miljoen ton. Het suikerquotum bedraagt 13,34 miljoen ton. De rest moet worden verkocht buiten de voedingsmiddelensector, geëxporteerd of doorgeschoven naar volgend seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.