Akkerbouw

Nieuws 195 x bekeken

Beter gebruik kunstmest verhoogt graanproductie China flink

Wageningen – China kan de groeiende vraag naar voedsel en veevoer in eigen land opvangen als de beschikbare kunstmest beter over de landstreken wordt verdeeld.

Dat blijkt uit een studie van Xiaobin Wang van de Chinese Acadamy of Agricultural Sciences (CAAS) en agrotechnoloog Willem Hoogmoed van Wageningen Universiteit.

In het rijke oosten van China strooien akkerbouwers veel meer stikstof op hun land (ruim 180 kilo per hectare) dan gewassen op kunnen nemen. Dit vervuilt vervolgens het grondwater en de lucht. ”Zou je dit overschot in de armere landbouwgebieden in het westen van China inzetten – waar nu tussen de 50 en 100 kilo wordt gebruikt – dan levert dat China 52 miljoen ton extra graan op”, zeggen de onderzoekers. Dat is zo’n 10 procent van de totale Chinese graanproductie en 40 procent van de totale EU-graanproductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.