Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Avebe wil areaal niet laten krimpen

Valthermond – Avebe verwacht dat de Nederlandse telers volgend jaar de aandelen volledig vol kunnen leveren. Het concern wil het areaal zetmeelaardappelen in Nederland op 44.000 hectare houden.Dat zei bestuursvoorzitter Bert Jansen donderdag op de aardappelzetmeeldagen die ook vrijdag nog op het PPO-proefbedrijf in het Drentse Valthermond worden gehouden. ”Toen drie jaar geleden de plannen voor het EU-landbouwbeleid vanaf 2012 duidelijk werden, gingen wij in eerste instantie uit van een krimp van de vaste aardappelaanvoer met 20 procent, aangevuld met wat de markt nodig heeft. We verwachten nu dat we de vaste aanvoer vanuit Nederland voor de oogst van 2012 op 100 procent houden. Avebe wil niet krimpen in Nederland.”

Er komen wel minder aardappelen uit het Duitse Weser-Ems. ”Vorig jaar zijn veel aandelen overgegaan van Duitse naar Nederlandse telers. De krimp in de aardappelteelt was daar.”
Vanaf de oogst van 2012 is de subsidie van de EU volledig ontkoppeld van de teelt van zetmeelaardappelen. Ook verdwijnt de EU-minimumprijs. Jansen: ”Avebe wil een aardappelprijs realiseren die concurrerend is met andere gewassen, met name tarwe. We combineren een lage kostprijs met een verhoging van het aandeel producten met een hogere toegevoegde waarde.”

Volgens Jansen wordt meer dan de helft van de zetmeelproducten afgezet op de voedingsmiddelenmarkt. ”Avebe investeert dit lopende boekjaar 45 miljoen euro, onder andere in de productie van grondstoffen voor voedingsmiddelen en energiebesparing.”

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.