Akkerbouw

Nieuws 195 x bekeken

Avebe tegen beperkte koppeling EU-steun

Valthermond – Avebe hoopt niet dat in de EU een beperkte koppeling tussen EU-landbouwsubsidies en de teelt van gewassen in stand wordt gehouden. Dat kan leiden tot een ongelijk speelveld in de EU, zei bestuursvoorzitter Bert Jansen donderdag op de aardappelzetmeeldagen in Valthermond.

Vorige maand lekten plannen uit van de Europese Commissie over het nieuwe landbouwbeleid voor de periode 2014 tot 2020. Daarin staat dat lidstaten de mogelijkheid kunnen krijgen maximaal 5 procent van het nationale budget te gebruiken voor gekoppelde steun voor veel gewassen, waaronder zetmeelaardappelen. Dat gaat ten koste van het budget voor de ontkoppelde steun.

Brussel geeft daar alleen toestemming voor als de gekoppelde steun tijdelijk nodig is om de teelt in een bepaalde regio op peil te houden, staat in het plan.

Jansen benadrukt dat het een uitgelekt plan is. ”In sommige lidstaten wordt het toegejuicht om de koppeling deels in stand te houden. Maar ik ben erop tegen. We hebben ons net voorbereid op een volledige ontkoppeling.”Of registreer je om te kunnen reageren.