Akkerbouw

Nieuws

Avebe boekt veel meer winst

Valthermond – Avebe heeft het afgelopen boekjaar 2010/2011 een veel hoger netto-resultaat gerealiseerd dan vorig boekjaar. Avebe verwacht dat de telers een nabetaling krijgen.

In boekjaar 2009/2010 boekte het aardappelzetmeelconcern een netto-resultaat van 2,8 miljoen euro op een omzet van 522 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Bert Jansen wil nog niet zeggen hoe hoog het netto-resultaat is over boekjaar 2010/2011, dat eindigde op 31 juli. "De accountant moet de jaarrekening nog goedkeuren. De cijfers komen in december. Ik kan wel zeggen dat het netto-resultaat meer dan drie keer meer is dan over vorig boekjaar. De omzet is licht gestegen. Avebe heeft een uitstekend boekjaar achter de rug."

Jansen schrijft het goede resultaat toe aan hogere marktprijzen van zetmeelproducten. "Er zijn in 2010 minder zetmeelaardappelen geoogst in Europa. Ook de oogst van tapioca in Thailand en van tarwe wereldwijd was lager dan het jaar ervoor. Daarnaast hebben we op de goede momenten onze producten afgezet. En Avebe heeft kosten bespaard."

Hij vindt het te vroeg om iets te zeggen over het lopende boekjaar. "De aardappeloogst is nog maar net begonnen. Dat verloopt moeizaam. " Vanaf de oogst van 2012 is de EU-subsidie volledig ontkoppeld van de teelt van zetmeelaardappelen. Ook verdwijnt de EU-minimumprijs. Toch verwacht Jansen geen krimp van de vaste aanvoer in 2012. "We willen het areaal in Nederland houden op 44.000 hectare."

Of registreer je om te kunnen reageren.