Akkerbouw

Nieuws

Analisten verwachten duurdere tarwe en soja

Washington – Analisten voorspellen dat de prijzen van tarwe en sojabonen later in het seizoen stijgen.

Er wordt meer tarwe verbruikt dan gedacht. Bovendien telen akkerbouwers liever mais dan soja vanwege de hoge maisprijs.

Het Amerikaanse persbureau Bloomberg heeft van zestien analisten gegevens opgevraagd over de tarwemarkt. Daaruit blijkt dat Rusland dit seizoen 2011/2012 bijna 18 miljoen ton tarwe gaat exporteren. Dat is vier keer meer dan vorig seizoen vanwege het exportverbod.
Dat extra aanbod is echter niet voldoende om tegenvallende producties elders op de wereld te compenseren. In de VS hebben veel percelen mais en soja last van droogte. Ook de tarwe heeft daar last van gehad. De EU heeft minder tarwe geoogst dan gedacht. Bovendien is mais zo duur geworden dat het in veevoer wordt vervangen door tarwe.
Analisten verwachten daardoor dat niet alleen de maisvoorraden dit seizoen krimpen in de wereld, maar ook de tarwevoorraden. Tot nu toe gaan de prognoses nog uit van een tarweoverschot. Daardoor zal de tarweprijs stijgen later dit seizoen, maar volgens de analisten worden de recordprijzen van voorjaar 2008 niet bereikt, meldt Bloomberg.
De zakenbank Goldman Sachs verwacht dat ook de sojaprijs de komende twaalf maanden stijgt. Doordat mais zo duur is, zullen de sojaverbruikers meer moeten gaan betalen. Anders zaaien akkerbouwers liever mais dan sojabonen. Soja is goedkoop in vergelijking met mais. In Zuid-Amerika is het zaaien begonnen. Daar wordt een groei van het maisareaal verwacht ten koste van soja.

Of registreer je om te kunnen reageren.