Akkerbouw

Nieuws

'Alleen slecht weer verhoogt aardappelprijzen in EU'

Den Haag - De aardappelprijzen in de EU stijgen later dit seizoen alleen als de kwaliteit van de aardappelen tegen valt of als een deel niet wordt geoogst door slecht weer.

Dat schrijven analisten van de Foreign Agricultural Service van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in een rapport over de Europese aardappelmarkt. “Gezien de grootte en de goede kwaliteit van de aardappelen verwacht de aardappelverwerkende industrie veel producten beschikbaar te hebben voor de export. De exporteurs profiteren van de groeiende vraag naar aardappelproductren in Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. De aardappelprijzen zijn nu laag. Dat vergroot de exportmogelijkheden.”

Nederland oogst dit jaar 3,6 miljoen ton consumptieaardappelen, België 3,9 miljoen ton. “Dat is voor België en Nederland samen een groei van 3,8 procent”, schrijven de FAS-analisten. “De Franse oogst stijgt 10 procent naar 5,6 miljoen ton. Ook Duitsland plust 10 procent naar 7 miljoen ton. De Poolse oogst stijgt 3,5 procent naar 8,8 miljoen ton.”

De analisten constateren dat in de grootste aardappelproducerende landen slechts een kwart van de aardappelen vrij verhandelbaar is. “Verreweg het grootste deel wordt verkocht onder contract.”
Nederland en België verzorgen samen 80 procent van de Europese export naar landen buiten de EU. De belangrijkste afzetmarkten zijn Brazilië en Saoedi-Arabië. “Rusland was afgelopen seizoen een grote afnemer. Dat wordt in het nieuwe seizoen veel minder omdat Rusland en ook Oekraine veel meer aardappelen oogsten dan vorig jaar.”

Of registreer je om te kunnen reageren.