Akkerbouw

Nieuws

'Zorgen om tuinbonen in rivierengebied'

Helmond – Telersvereniging De Schakel heeft enkele tientallen hectare contractteelt in gevoelig natte gebieden liggen. Een deel daarvan is afgeschreven, zoals de teelt van 43 hectare erwten in Salland, maar er zijn zorgen over percelen in het Rivierengebied.

”De tuinbonen die daar staan rijpen snel en we moeten er eigenlijk beginnen, maar door de regen van het afgelopen weekend is het moeilijk”, zegt directeur Cees Geven van de vereniging die levert aan commissionair Rijko uit Helmond.

Gisteren bleek al dat de natte zomer leidt tot een hogere gevoeligheid voor rot in de bonenteelt. Oogstdata worden daardoor vervroegd en zo daalt de opbrengst van veel percelen.

De Schakel heeft de integratie van de Belgische telersvereniging De Rijke Oogst afgerond. Daarbij blijft het onduidelijk wat vaste afnemer Bonduelle gaat doen, na de sluiting van een aantal fabrieken in België. Dit najaar wordt duidelijk of Bonduelle van vaste telers blijft afnemen. Deze Belgische telers zullen via De Schakel komend jaar ook via het Productschap Tuinbouw hun GMO-bijdragen aanvragen. De Schakel heeft een GMO-erkenning.

Of registreer je om te kunnen reageren.