Akkerbouw

Nieuws 174 x bekeken

Wolkbreuken kostbare affaire voor Deense akkerbouw

Kopenhagen- Door verschillende wolkbreuken gecombineerd met slechte waterafvoer staat momenteel tussen de 100.000 en 300.000 hectare landbouwgrond in Denemarken onder water. Dat meldt sectororganisatie LF.

De organisatie schat de schade op 70 miljoen tot 140 miljoen euro.
Door de hevige neerslag van de afgelopen weken is in de zuidoostelijke akkerbouwgebieden van Denemarken nog maar 10 tot 15 procent van het graan geoogst. Op de ondergelopen percelen zijn de gewassen definitief afgeschreven, aldus LF.
De federatie vreest dat de situatie de komende jaren alleen nog maar erger wordt. Plannen van de rijksoverheid voorzien in een vermindering van het onderhoud van nog eens 7.000 kilometer waterlopen. Dit houdt verband met de invoering van de Europese kaderrichtlijn water.
LF doet een dringend appel op de politiek om het tij te keren. ”Het is onvermijdelijk dat de landbouw leeft met de wisselvalligheid van de natuur, maar het gebrekkige onderhoud maakt de situatie erger dan die hoeft te zijn”, verklaart vice-bestuurstopman Henrik Frandsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.