Akkerbouw

Nieuws 309 x bekeken

Wereldwijde tarweoogst groeit door toenames Rusland

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de oogstraming voor tarwe uit de EU met 1,3 miljoen ton verhoogd tot 133,5 miljoen ton.

Volgens de USDA zijn hoger dan verwachte opbrengsten in Frankrijk, Roemenië en Bulgarije hier debet aan, De oogstraming voor Rusland, Oekraïne en Kazachstan is met 7 miljoen ton naar boven bijgesteld.

De oogstraming voor tarwe komt in totaal 9,6 miljoen ton hoger uit op 672 miljoen ton. Rusland, Oekraïne en Kazachstan oogsten samen volgens de USDA 106,6 miljoen ton tarwe, waar in juli nog werd gerekend met 99,5 miljoen ton. De kwaliteit van Oekraïens graan kan door regenval tegenvallen.

De productie in China -soms een grote importeur- en India valt respectievelijk 1,5 en 1,9 miljoen ton hoger uit dan in de vorige raming. Van de grote spelers op de wereldmarkt laten alleen de VS en Argentinië dalingen zien, van respectievelijk 0,8 en 1,5 miljoen ton. De VS zal volgens de USDA als exporteur worden ingehaald door het blok Rusland, Oekraïne en Kazachstan.

De USDA verwacht nu dat wereldwijd 128 miljoen ton tarwe in het veevoer zal worden gebruikt, vooral omdat de maisprijs oploopt door een dreigende misoogst in delen van de VS. Eerder werd uitgegaan van een verbruik in voer van 123 miljoen ton. In de EU zal 56,5 miljoen ton tarwe in voer worden gebruikt, terwijl in de juliprognose nog is uitgegaan van 54,5 miljoen ton.

De raming van de totale importvraag naar tarwe is door de USDA met 3 miljoen ton naar boven bijgesteld. Zuid-Korea, Algerije, Indonesië, Syrië en Kenia zullen meer tarwe kopen dan eerder werd geraamd, aldus de USDA. In Kenia neemt de vraag toe doordat langdurige droogte leidt tot honger in de regio.

Of registreer je om te kunnen reageren.