Akkerbouw

Nieuws

Vossenaar: maisareaal groeit in Argentinië

Buenos Aires - Het maisareaal groeit in Argentinië naar verwachting naar 4,7 miljoen hectare. Dat is de grootste oppervlakte in veertig jaar, meldt Freek Vossenaar, de Nederlandse landbouwraad in Argentinië.

“In het noorden van Argentinië zijn de zaaimachines aan de gang voor een nieuwe maisteelt. Het hoge saldo van het afgelopen jaar en het beschikbaar komen van nieuwe variëteiten leiden ertoe dat het areaal het komende seizoen het grootste wordt van de afgelopen 40 jaar met naar verwachting 4,7 miljoen hectare. Er zijn zelfs schattingen die reppen over 5,0 miljoen hectare. Het vorige seizoen bedroeg het maisareaal 4 miljoen hectare.”

Vossenaar vindt het opmerkelijk dat de maisteelt zo populair is. “De regering van presidente Cristina Kirchner voert een exportbeleid dat de boeren grote problemen geeft. Af en toe wordt een quotum open gesteld waarna exporteurs een vergunning kunnen aanvragen om daar een deel van te bemachtigen. Door een schot te plaatsen tussen de export en het binnenlandse verbruik tuimelt de prijs die de boeren krijgen.”

Dat prijsverschil is aanzienlijk, heeft Vossenaar berekend. “Van de wereldmarktprijs van 323 dollar per ton wordt eerst de exportbelasting ingehouden van 20 procent. Daarna zakt de prijs bij gebrek aan afnemers nog eens ruim 70 dollar per ton naar ongeveer 185 dollar. Vorig jaar om deze tijd ontvingen de boeren 135 dollar per ton. De prijsstijging ten opzichte van vorig jaar verklaart de intentie van telers om toch veel mais te zaaien.”

Argentinië heeft voor het binnenlandse verbruik jaarlijks ongeveer 7,5 miljoen ton mais nodig. Vossenaar: “De verwerkers hebben een fors prijsvoordeel ten koste van de primaire producent.

Hoewel het zeker de intentie is van de presidente om de verwerking in eigen land te laten toenemen, worden de uitvoerbeperkingen daar officieel niet mee in verband gebracht. Het blijft gissen naar de beweegredenen, vooral omdat ministers nooit moe worden het belang van export te onderstrepen. Van de maisoogst van seizoen 2010/2011 is ruim 12 miljoen ton uitgevoerd, 4 miljoen ton mais ligt nog opgeslagen. Veel boeren zoeken gewassen die minder gereguleerd zijn. Gerst, sorghum en brouwgerst zijn de meest gangbare alternatieven, en natuurlijk soja.”

Of registreer je om te kunnen reageren.