Akkerbouw

Nieuws 205 x bekeken 1 reactie

Universiteit vindt resistente kevers in transgene Bt-mais

Ames – Maiswortelkevers zijn in de VS resistent geworden tegen Bt-mais. Telers van de transgene mais moeten hier rekening mee houden.

Dat schrijft entomoloog Erin Hodgson van de Iowa State University in haar blog. In een rondgang door Iowa vond ze regelmatig maiswortelkevers in mais die via genetische modificatie resistent is gemaakt tegen insecten (Bt-mais). ”Sommige percelen hadden zelfs een grote aantasting. Maiswortelkevers zijn resistent geworden tegen de Bt-eiwitten die de mais produceert.”
Hodgson zag de resistentie op enkele percelen. ”Het is geen groot probleem en er zijn geen meldingen uit andere staten.”

Hodgson vond de resistente kevers vooral op percelen waar jaar na jaar dezelfde Bt-mais staat. ”We raden telers aan vruchtwisseling toe te passen. Ook kunnen ze beperkt insecticiden gebruiken. En het is raadzaam stroken gangbare mais te telen, zodat niet-resistente insecten zich mengen met resistente.”

Volgens Bert Lotz, teamleider Toegepaste Ecologie van onderzoeksinstituut PRI-WUR, is bij de ontwikkeling van Bt-mais rekening gehouden met resistentie bij insecten. ”Het komt op kleine schaal voor. Daarom adviseren de zaadleveranciers om op een deel van het perceel traditionele mais te telen. Het is raadzaam transgene gewassen blijvend te controleren op resistentievorming.”
Lotz vindt dat Bt-mais voordelen heeft. ”Er worden minder insecticiden gebruikt en je behoudt de natuurlijke vijanden van schadelijke insecten. Ook vlinders en bijen worden gespaard.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    De ethanol produktie moedigt jaar na jaar maisteelt juist aan,dit is een gevaarlijke en doodlopende weg!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.