Akkerbouw

Nieuws 230 x bekeken 1 reactie

USDA verlaagt kwaliteit maisgewas

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de kwaliteit van de mais in de VS verlaagd ten opzichte van vorige week. Vooral in Kansas, Missouri, North Carolina en Texas staat de mais er beroerd voor.

Het USDA publiceert iedere week een rapport over de stand van de belangrijkste akkerbouwgewassen. Het ministerie hanteert vijf kwaliteitsklassen: erg slecht, slecht, gemiddeld, goed en uitstekend.

Gemiddeld over de hele VS valt 19 procent van de mais in de twee laagste kwaliteitsklassen. Dat is 2 procentpunten meer dan vorige week en 9 punten meer dan vorig jaar eind augustus.

In Texas is de situatie het ergst door droogte. Daar scoort 33 procent van de mais erg slecht en 35 procent slecht. De rapporteurs van het USDA hebben in Texas geen maispercelen gevonden die er uitstekend voor staan. Vorig jaar eind augustus viel 9 procent van de maispercelen in Texas in de twee laagste kwaliteitsklassen.

In North-Carolina scoort 52 procent van de mais dit jaar slecht of erg slecht. Dat was vorig jaar 38 procent. In Kansas valt 46 procent van de mais in de twee laagste klassen (vorig jaar 13 procent) en in Missouri is dat 44 procent (vorig jaar 22 procent.

Analisten verwachten dat de VS minder mais gaat produceren. Dat maakt de beschikbaarheid van mais nog krapper. De maisprijs steeg de laatste dagen daardoor flink op de termijnmarkten in Parijs en Chicago.

De sojabonen scoren wat betreft stand van het gewas beter dan de mais. Het USDA stelt dat 15 procent van de sojabonen er slecht of erg slecht voor staat. Dat was vorig jaar 12 procent. Van de soja staat 57 procent er goed of uitstekend voor. Dat was vorig jaar 64 procent.

Ook de prijs van sojabonen stijgt voortdurend. Dat komt vooral doordat China minder soja produceert door droogte. Het land koopt veel sojabonen in de VS voor de binnenlandse productie van olie en sojameel.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hier verlaagt regen de kwaliteit, in de VS de overheid!

Of registreer je om te kunnen reageren.