Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Transgene aardappelen Wetteren lijken bestand tegen phytophthora

Wetteren – De veldproef met transgene aardappelen in het Belgische Wetteren lijkt aan te tonen dat aardappelen die genetisch resistent zijn gemaakt tegen phytophthora gezond blijven.

De niet-resistente aardappelen in dezelfde omgeving kwijnen allemaal weg. Dat schrijft het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

Eind augustus of begin september worden de aardappelen geoogst en volgen de definitieve resultaten. Begin mei werden op een proefveld van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek 26 experimentele lijnen met genetisch veranderde aardappelen gepoot.
Deze aardappelen zijn allemaal eigendom van de universiteit van Wageningen. De prestaties van de lijnen verschillen. Ze zijn volgens de onderzoekers in de kern gezond, maar wel in verschillende gradaties.

Ook de fortuna-aardappel van BASF, ook genetisch veranderd, wordt bij het instituut getest. Actievoerders vernietigden volgens het instituut zo’n 15 procent van de aardappelen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Drama

    Google eens 'Sarpo Mira': een patat met heel veel ziekteresistentie; denk je dat de Vlaamse boer dat ras hier kweekt? Ba nee, het Bintje, mannen! 25 keer spuiten, ja. Dat Bintje is 100 jaar oud: er is geen een commerciele aardbeienboer die nog aardbeirassen van 1900 kweekt, dus hoe zit dat voor patatten?

Of registreer je om te kunnen reageren.