Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Topopbrengst aardappelen

Steenderen/Oudenhoorn – De aardappeloogst wordt duidelijk groter dan vorig jaar, zowel in Nederland als in omringende landen. Dat is goed voor de fritesfabrieken, maar funest voor de prijsvorming.

Leon Boer, hoofd afdeling verkoop bij Farm Frites, voorziet ”stukken betere oogst dan vorig jaar” van gemiddeld 45 tot 55 ton per hectare met uitschieters naar zelfs 65 ton. Ook over de kwaliteit, grofte en lengte, is hij te spreken. ”Die is zelfs boven de langjarig egemiddelden.” Dat leidt tot een goed rendement in de fabriek. Ook onderwatergewicht en drogestofgehalte omschrijft hij als gemiddeld tot bovengemiddeld.

De hele Europese aardappelproductie stijgt; waar vorig jaar 41,5 miljoen ton werd geoogst in de EU-15, stevent de opbrengst dit seizoen af op meer dan 43 miljoen ton, weet Dick Zelhorst, directeur van Aviko Potato. ”Het areaal in Frankrijk is ruim 10 procent groter dan vorig jaar en ook in België, Duitsland, Polen en Oost-Europa lijken de opbrengsten goed.”

Het huidige prijsniveau van de Belgapom-notering van 3 euro voor 100 kilo is dramatisch. Zelhorst: ”Veel fabrieken hebben aardappelen contractueel vastgelegd na de moeilijke oogst van vorig seizoen. Naar dagprijsaardappelen is geen vraag. Voor Bintje en Fontane wordt meer betaald, omdat die aardappelen kunnen worden opgeslagen.”

Boer: ”Het aanbod overstijgt duidelijk de vraag. Dit bodemniveau hebben we sinds 2002/2003 niet meer gezien.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Marc Van den Borne

    Het Franse areaal is 4% gestegen geen 10%.De Franse CNIL denk zelfs aan minder opbrengst. Typisch voor de industrie om een klad in de markt te gooien.

Of registreer je om te kunnen reageren.