Akkerbouw

Nieuws 220 x bekeken 4 reacties

Tarweprijs levert licht in terwijl maisprijs scherp stijgt

Parijs – De tarweprijs is na een beperkte stijging op donderdag op vrijdag weer gedaald.

De tarweprijs staat onder druk door kwaliteitsproblemen met graan in Duitsland en Polen en een verhoogde oogstraming van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Mais steeg na de publicatie met 4 procent. De Rabobank ziet bij mais ruimte voor een verdere stijging.

De USDA stelde de oogstraming voor tarwe donderdag met 10 miljoen ton positief bij tot 672 miljoen ton. Volgens analisten was het ”nieuws” echter al aardig in de prijzen verwerkt. De koers steeg nog licht om pas vandaag duidelijk te dalen omdat toenemende natheid in Polen en Duitsland mogelijk de kwaliteit van tarwe daar ondermijnt.

Vrijdagmiddag werd op de termijnmarkt in Parijs voor het novembercontract maaltarwe 197 euro per ton betaald. Dat is 2 procent minder dan een dag eerder. De koers voor het novembercontract mais daalde 1 procent tot €206,5 per ton. De koersen zijn ten opzichte van eind 2010 met respectievelijk 21 en 11 procent gedaald.

De maisprijzen stegen op de termijnmarkt Chicago na publicatie van de USDA-cijfers donderdag bijna 4 procent. Vrijdagmiddag werd de neergang doorgezet met een verse daling van bijna 2 procent. De Rabobank denkt dat de cijfers van de USDA de maisprijzen voorbij het record van 10 juni kunnen brengen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Niettegenstaande de forse vooruitzichten kwa maisprijs in Hongarije , moeten er nog vele noten gekraakt worden die de prijs in alle richtingen kunnen beinvloeden.
  1. Er staan in H op vele plaatsen mais waar al jaren geen meer stond betekend nieuwe telers zonder infrastructuur.
  2. De giga hitte in de eerste 3 weken van julli was van het goede teveel , veel mais heeft een groeischot gekend dewelke een groei in kolf heeft geremd resulaat kleine kolven.

  Vele mais is nu al nat verkocht aan de bio ethanol bedrijven voor 149 euro/ton +btw met water-gewichts-aftrek tot 14.5%, we kunnen er van uitgaan dat de meeste mais van die nieuwe telers ook die richting zal uitgaan.
  Polen Slovakije en Hongarije hebben van EU subsidies gekregen voor de inplanting van bio ethanol productie vooral uit mais daarbij komt echter het feit de benodigde maiskilograms groter zijn dan de gehele maisproductie in die 3 landen betekend men de voorwaarden voor die gekregen EU subsidie nooit kan volmaken .
  Die bio ethanol zal uiteindelijk leiden tot een kleiner stockageariaal van de droge mais met resultaat giga prijzen deze winter.van rondom de 280-300 euro/ton + btw of btw inn daar spreek ik mij niet over uit.

 • no-profile-image

  onbegrijpelijk dat de E.U.en amerika die een gigantisch geld tekort hebben Toch nog overmatige subsidie geven aan de nutteloze bioetanol fabrieken,waardoor de mais en voedselprijzen nog verder de pan uit zullen rijzen.Waardoor het begrotingstekort nog veel verder zal toenemen.Duurzaamheids rapporten over ethanol worden niet uitgegeven

 • no-profile-image

  PatrickH

  Doordenker heeft groot gelijk , maar die Bio Ethanol lijkt mij de oplossing voor de akkb. !!
  Heet van de naald , Vandaag bood men mij al 261 euro aan om ONMIDDELLIJK de pikdorser in de mais te laten gaan en alles te betalen volle gewicht aan vochtgehaltes rato 20-50 % te gek voor woorden maar toch gaat mogelijks volgende week woensdag de machine in het veld Nooit gezien stillekes kunnen we beginnen spreken de mais op het veld zal opgehaald worden droogkosten voor de handelaar aan prijzen van boven de 260 euro/ ton nooit geziene toestanden.Dit is het begin van een maisprijs rato 280 tot 300 euro voor Hongarije alvast.

 • no-profile-image

  PatrickH.Zulke mooie liedjes zullen niet lang duren,als de toename van de ethanol produktie niet gereguleerd wordt en de subsidie niet afgeschaft wordt.Zullen de mais en tarwe prijzen de pan uit swingen en krijgt men maatschappelijke tegenwerking.In amerika gaan de veehouders ende varkens en kippenhouders een actie tegen de ethanol produktie voeren.Door de consument te vertellen dat hij twee maal moet betalen voor ethanol.Eerst door hogere belastingen en daarna door veel hogere voedselprijzen,daar gaat nu al 40% van alle mais in ethanol.De E.U. en de V.S.kunnen beter lagere olieprijzen afdwingen door iets aan het O.P.E.C.oliekartel te doen ,dat zijnde olielanden die onderling de olieprijs afspreken en de hoeveelheid olie die opgepomd wordt.Om zo kunstmatige schaarste te krijgen.In het bedrijfsleven kanmen geen prijsafspraken maken dan krijgt men het N.M.A.op de vloer

Of registreer je om te kunnen reageren.