Akkerbouw

Nieuws 476 x bekeken

Tarwe en mais duurder deze week

Parijs – De noteringen voor tarwe en mais zijn deze week op de termijnmarkten in Parijs en Chicago gestegen.

Tarwe noteerde in Parijs voor levering in november donderdagavond € 208,75 per ton. Dat is 3,5 procent meer dan vorige week vrijdag, toen het novembercontract sloot op € 201,75. Het maiscontract voor levering in november pluste in één week 2 procent en sloot donderdag op 211 euro per ton. Vrijdag moesten de noteringen voor tarwe en mais weer iets prijs geven.

De termijnmarkt in Chicago laat hetzelfde beeld zien als in Parijs. Het eerstaflopende contract voor tarwe in september werd 3,6 procent duurder in één week. Het septembercontract voor mais kreeg er 3 procent bij. Tarwe werd vrijdag iets goedkoper in Chicago, maar de maisprijs steeg verder.
De zorgen nemen toe over de stand van de zomertarwe in de VS. Ook dreigt de maisproductie tegen te vallen door droogte.

In de EU is al zeker dat Duitsland minder tarwe oogst door de nattigheid. Ook valt de kwaliteit lager uit dan in andere jaren.

De termijnmarkten reageren ook op berichten dat de inzaai van wintertarwe in het zuiden van de Verenigde Staten wordt vertraagd door droogte. Dat vergroot de kans dat de productie dit seizoen gaat tegen vallen, net als vorig seizoen. De tarwe in Australië heeft last van droogte.

Canada verwacht dit jaar een grotere tarweoogst dan vorig jaar. Maar deze positieve inschatting kon een prijsstijging op de wereldmarkt niet tegenhouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.