Akkerbouw

Nieuws 510 x bekeken

Rusland vindt maiswortelkever

Moskou – Rusland heeft maiswortelkevers ontdekt in een maisperceel vlakbij de grens met Oekraïne. De veterinaire en fytosanitaire dienst Rosselkhoznadzor heeft een zone van 3 kilometer ingesteld rond de vindplaats.

De besmetting komt waarschijnlijk uit Oekraïne. In dat land zijn al eerder maiswortelkevers gevonden op de grens met Hongarije en Polen.

De kever brengt grote schade toe aan mais door eitjes te leggen bij de wortels van de planten. Wanneer de larven uitkomen voeden ze zich met de wortels van de maisplant, waarna die omvalt.

Het insect komt veel voor in de VS en is in 1992 voor het eerst gevonden in Europa bij het vliegveld van Belgrado, de hoofdstad van het voormalige Joegoslavië. Het is daar vermoedelijk terecht gekomen via militaire transporten vanuit de VS.

Sindsdien heeft de maiswortelkever zich verder verspreid binnen Servië en naar omringende landen, zoals Kroatië, Hongarije, Roemenië en Oostenrijk. Ook zijn vondsten gedaan in Italië, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittannië, België en Nederland.

De maiswortelkever is voor het eerst in Nederland gevonden in 2003 in Aalsmeer en in 2005 op vijf plaatsen, onder andere bij Schiphol en Maastricht. De destijds afgebakende kerngebieden en veiligheidszones konden met ingang van 2008 worden opgeheven. Sindsdien is Nederland officieel vrij van de maiswortelkever.

Of registreer je om te kunnen reageren.