Akkerbouw

Nieuws

Ruimte voor uitbreiding areaal winterplantuien

Andijk – Gezien de afzetmogelijkheden voor winterplantuien kan het areaal uitbreiden. Dat zegt Siem Beers, directeur van Broer in Andijk.

Broer levert volop eerstejaars winterplantuien uit. ”De kwaliteit is heel goed, echt prachtig”, zegt Beers. Hij praat over de rassen Troy en Radar.

Winterplantuien gaan in het najaar in de grond en worden in juni geoogst. ”De afgelopen jaren zijn deze uien met succes in Nederland geteeld. Telers hebben er een goede prijs voor gekregen. Toen de kwaliteit van de zaaiuien aan het eind van vorig seizoen tegenviel, waren exportklanten blij met deze goede kwaliteit winteruien.”

Het uitgangsmateriaal voor deze uien is iets duurder dan van gangbare plantuien, maar volgens Beers weegt dat ruimschoots tegen elkaar op. ”Het rendement van deze plantuien is goed. In Nederland wordt jaarlijks 300 hectare geteeld. Gezien de goede ontvangst in het buitenland is er ruimte voor meer winterplantuien.”

De winterplantui heeft lichte grond nodig die goed kan worden afgewaterd. ”Anders loop je het risico dat de uien van de wortels afvriezen. Door de goede winterhardheid valt het risico bij winterplantuien, waar velen voor vreesden, heel erg mee.”

Export gaat vooral naar Balkangebieden en Centraal-Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.