Akkerbouw

Nieuws 298 x bekeken

Risico op watervellen in uien

Broek op Langedijk - Watervelactiviteit ligt op de loer in de uien, waarschuwt uienzaadbedrijf De Groot en Slot.

Dat komt door de vochtige weersomstandigheden van deze zomer. Watervellen worden tijdens de groei aangemaakt, als het na de bolzetting langdurig en veel regent. Het water blijft dan in de bladoksels staan en sluit deze af. Dat leidt tot een soort verstikking waarbij de vleesrokken aan de buitenkant van de ui kunnen gaan rotten. Watervelactiviteit is te herkennen aan een slijmerige hals.

Daarom raadt De Groot en Slot aan om uien groenig te rooien. De halzen van deze uien hebben, ondanks de reële kans op watervelactiviteit, nog een redelijk gezonde celstructuur. Deze halzen drogen veel beter, met als gevolg een betere kwaliteit en minder tarra achter de planken.

Of registreer je om te kunnen reageren.