Akkerbouw

Nieuws 163 x bekeken

Rabo verwacht overschot aan suiker in nieuw seizoen

Utrecht – De wereld produceert in het nieuwe seizoen 9,5 miljoen ton suiker meer dan wordt verbruikt.

Daardoor kunnen de voorraden worden aangevuld, nadat de wereld een aantal jaren een suikertekort heeft gekend.

Toch zal het suikeroverschot in seizoen 2011/2012, dat loopt van oktober tot en met september, pas in 2012 leiden tot een effect op de suikerprijs. Dat schrijft Rabobank International in een rapport over de suikermarkt. ”De bieten op het noordelijk halfrond zijn pas eind dit jaar gerooid. De oogst van suikerriet begint pas in het tweede kwartaal van 2012.”

De productie van bietsuiker in de EU en Rusland valt veel hoger uit dan vorig jaar. India, Thailand en China produceren veel rietsuiker. ”Tegen september 2012 zijn de wereldwijde suikervoorraden flink toegenomen. De verhouding tussen de eindvoorraad en het verbruik komt dan weer in de buurt van het meerjaarlijks gemiddelde”, schrijven de Rabo-analisten in het rapport.

Maar de suikermarkt blijft sterk afhankelijk van de productie in Brazilië, de grootste exporteur van suiker ter wereld. ”Daar reageert de suikerprijs sterk op.”

Of registreer je om te kunnen reageren.