Akkerbouw

Nieuws 231 x bekeken 5 reacties

Rabo: graanprijzen blijven hoog

Londen – Onrust op de financiële markten zet druk op de prijs voor granen en soja, maar droogte in het Middenwesten van de VS lijkt een stevige bodem in de markt te leggen voor mais.

Dat stelt grondstoffenanalist Erin Fitzpatrick van Rabobank. Graanprijzen blijven volgens Fitzpatrick op een relatief hoog niveau waarbij de mais- en tarweprijs dicht bij elkaar blijven.

Kredietbeoordelaars hebben hun oordeel over de kredietwaardigheid van de VS naar beneden bijgesteld. In de Eurozone koopt de Europese Centrale Bank staatsobligaties van de financieel noodlijdende landen Italië en Spanje. Economische onrust leidt tot een lagere waardering van aandelen. ”Speculanten zijn steeds breder actief en reageren scherp op economisch nieuws. Ze halen geld bij onheil weg van de aandelenmarkt of termijnmarkten en steken het in wat veilige havens worden genoemd, zoals goud of Zwitserse francs.”

Agrarische grondstoffen zijn ook steeds meer gelieerd aan de energiemarkt. Mensen gaan misschien bij een recessie niet zo snel minder eten, maar toch zeker minder energie verbruiken. De prijs van aardolie heeft in een week tijd 6 procent verloren. ”Via de bio-ethanol is de maisprijs in de VS tegenwoordig sterk gelieerd aan de olieprijs.” Zo’n dertig procent van het Amerikaanse maisareaal is bedoeld voor de biobrandstoffenindustrie.

De neerwaartse tendens wordt echter voor een goed deel gecompenseerd door droogte in de VS. In delen van Texas is al tien maanden geen regenbui van betekenis gevallen. In belangrijke agrarische staten als Illinois, Ohio en Iowa worden gewassen eveneens getroffen. De komende dagen valt volgens de Amerikaanse weersdienst wat regen, maar er is al schade, vooral bij mais.

”Uiteindelijk blijft Rabobank ondanks de financiële malaise vrij ’bullish’ (optimistisch) over de granen en dan vooral mais.” De Rabobank verwacht voor het vierde kwartaal een maisprijs van 6,80 dollar per bushel (189 euro per ton) op de termijnmarkt van Chicago. Voor tarwe wordt volgens de raming 7 dollar per bushel betaald, oftewel 180 euro per ton.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Let op Jan Cees! Laatste regel: per hectare?

 • no-profile-image

  Ahum! de graanprijzen zijn niet hoog ,hooguit redelijk

 • no-profile-image

  Heeft de RABO niks beters te doen dan vanaf de zijlijn als spuit 11 modder uit te braken? RABO heeft toch niets meer met de landbouw? Ga lekker buitenspelen.

 • no-profile-image

  dan kunnen we direkt wel stoppen met graan verbouwen.
  180 euro per ha. eerst even je tekst goed doorlezen voordat je
  hem plaatst, dit moet natuurlijk zijn 180 euro pet ton

 • no-profile-image

  Tikfout, mijn excuses, is nu aangepast.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.