Akkerbouw

Nieuws

Prognose Duitse graanoogst opnieuw teruggeschroefd

Berlijn – Het Raiffeisenverband (DRV) stelt zijn graanoogstprognose ten opzichte van half juli naar beneden bij.

Oorzaak is de grote hoeveelheid neerslag sinds de vorige prognose. In sommige gebieden nam de regen volgens het DRV een ‘zondvloedachtig karakter’ aan. Het volume dat wordt geoogst blijft daardoor steken op 40,3 miljoen ton.

Half juli was de federatie van coöperatieve agrarische verwerkers en handelsbedrijven nog wat optimistischer met een verwachting van 41,2 miljoen ton. Ten opzichte van vorig jaar levert het graanoogstvolume 3,7 miljoen ton in. Dat komt neer op een daling van 8 procent. Het tarwevolume belandt volgens de nieuwe raming afzonderlijk bekeken op 21,9 miljoen ton. Dat is eveneens rond de 8 procent minder dan vorig jaar.

De oogst verloopt door de frequente regen bovendien zeer moeizaam. Vooral de gang van zaken in het Noorden en Noordoosten baart zorgen. ”Daar staat naar schatting nog 70 procent van de tarwebestanden op de akker en zijn de oogstactiviteiten tot stilstand gekomen. Talrijke percelen zijn onberijdbaar,” aldus het DRV. Dat vreest in deze regio’s duidelijke kwaliteitsverliezen en daarmee een merkbare toename van het aandeel tarwe dat aleen voor voerdoeleinden kan dienen.

Bij het koolzaad zijn de gevolgen van het weersverloop nog ernstiger. De opbrengst van dit gewas wordt geschat op slechts 3,02 ton per hectare ofwel 0,9 ton (21 procent) minder dan vorig jaar. Het oogstvolume komt op 4 miljoen ton tegen 5,7 miljoen ton in 2010.

Of registreer je om te kunnen reageren.