Akkerbouw

Nieuws

Prognose Duitse aardappeloogst 11,5 miljoen ton

Schwalmtal - De Duitse aardappeloogst 2011 komt naar schatting uit op 11 tot 11,5 miljoen ton, mits alle arealen normaal gerooid kunnen worden.

Voor de EU-15 komt daarmee de gezamenlijke oogstprognose op 43 tot 45 miljoen ton. Dat meldt de toonaangevende Duitse aardappelgroothandel Weuthen in een vooruitblik op het verdere verloop van het seizoen 2011/12. Weuthen waagt zich aan een voorzichtige vooruitblik op het prijsverloop voor het komende bewaarseizoen. Vanwege de hoge kwaliteit en grote beschikbare volumes beschikbare aardappelen voor de verwerkende industrie zal de prijs matig zijn en een bandbreedte hebben van € 6,50 tot 10 euro per 100 kilo.

Tafelaardappelen, waaraan andere kwaliteitseisen worden gesteld, vooral qua formaat, kunnen 10 euro tot 12 euro per 100 kilo gaan opbrengen. De exportprijzen zullen daar 2 tot 4 euro onder liggen. In het Duitse segment pootgoed verwacht Weuthen een doorsnee oogst, met echter net als bij de consumptieaardappelen een bovengemiddeld formaat. De gewilde kleine sortering wordt schaarser. Op veel percelen pootgoed kon wegens teveel aan neerslag niet gerooid worden. Weuthen heeft enkele exportmarkten daardoor niet kunnen voorzien van pootgoed, vanwege te kleine beschikbare volumes.

Al met al denkt de Duitse groothandel dat de afzet van pootgoed moeizamer zal verlopen dan vorig jaar en – vanwege gebrek aan koopkracht – bij flink lager prijsniveau. Bovendien zal er een groter prijsverschil ontstaan tussen de gewone en de bovenmaatse sortering.

De prognoses zijn onder voorbehoud dat alle aardappelen daadwerkelijk gerooid kunnen worden en de gewenste kwaliteit hebben. Op grond van het geschetste marktbeeld en de alternatieven die de akkerbouwers hebben (tarwe, productie van biomassa voor de energiemarkt) verwacht Weuthen voor 2012 een – zij het beperkte – areaalkrimp.

Of registreer je om te kunnen reageren.