Akkerbouw

Nieuws 183 x bekeken 2 reacties

Prijsstijging bij tarwe en mais trekt speculanten aan

Parijs/Chicago - De prijzen voor mais en tarwe stijgen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Dat komt omdat de mais in een aantal staten in de VS er beroerd bij staat door droogte.

In één week is de tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs 4,2 procent gestegen naar € 210,25 per ton afgelopen vrijdag. Maandag klom de tarweprijs in de loop van de middag met nog eens ruim 2 euro. Mais werd in een week 3,3 procent duurder in Parijs. Op de termijnmarkt in Chicago steeg de tarweprijs in één week met 4,3 procent. Mais werd 5,8 procent duurder.

Analisten van Rabobank Agri Commodity Markets Research verwachten dat mais duur blijft dit graanseizoen. Dat houdt de tarweprijs ook op peil omdat voerproducenten dure mais vervangen door tarwe.

De prijsstijgingen trekken speculanten aan, concludeert het Amerikaanse persbureau Bloomberg uit eigen onderzoek. Volgens gegevens van de Amerikaanse beurstoezichthouder CFTC steeg het aantal netto-long-posities op de termijnmarkt in Chicago in de week die eindigde op 23 augustus met 15 procent. Bij een long-positie koopt een speculant een contract in de verwachting dat later tegen een hogere prijs te kunnen verkopen. Volgens Bloomberg is het aantal netto-long-posities gestegen naar het hoogste niveau sinds begin mei. In de EU worden dergelijke gegevens over speculatie op agrarische termijnmarkten niet bijgehouden.

Ook de prijs van sojabonen profiteert van de opleving bij graan. De sojaprijs bereikte in Chicago vrijdag de hoogste stand in meer dan zes maanden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Het is de hoogste tijd om de subsidie op ethanol produktie af te schaffen.De te snelle uitbreiding van de ethanol produktie is de hoofdoorzaak van de hoge prijzen van mais en tarwe.En zoals altijd weten de politiekers van niets.Eerst moeten nog meer mensen honger lijden voor er iets verandert.

 • no-profile-image

  Wat is er mis met hogere graanprijzen? Laat ons ook eens wat verdienen.
  Dat mensen omkomen van de honger is heel erg,maar als je het graan gratis af laat halen sterven er nog steeds mensen.
  Als wij nu wat mogen verdienen worden we ook geprikeld om meer te produceren ,en keerd de wal vanzelf het schip.
  Wij hebben lang genoeg voor een rot prijs mogen werken!

Of registreer je om te kunnen reageren.