Akkerbouw

Nieuws 738 x bekeken 1 reactie

Phytophthora slaat toe in heel Nederland

Lelystad – In heel Nederland worden aardappelen geteisterd door phytophthora. De infectiedruk is erg hoog, maar telers hebben moeite een strak spuitschema te hanteren door het aanhoudende slechte weer.

In de Veenkoloniën is de aantasting in een perceel aardappelen soms al vanuit de auto te zien, zegt teeltdeskundige Roelof Naber van adviesbureau DLV Plant. ”Op sommige percelen is op de helft van de planten een aantasting te zien. De oorzaak is de combinatie van regen en het niet op tijd kunnen spuiten. Wij raden telers aan phytophthora-middelen te gebruiken die ook de knol beschermen.”

Adviseur Philip Kroes vindt in Flevoland meer aardappelpercelen met dan zonder besmetting. ”Vooral in percelen waar nog frisgroen blad is te zien, komt het voor. Als telers kunnen spuiten, spoelt de regen de middelen te snel van de bladeren. Maar als telers knolbeschermende middelen gebruiken en zo veel mogelijk op tijd spuiten is het nog in de hand te houden. Sterk aangetaste percelen kunnen ze dood spuiten. Veel percelen zijn fysiologisch al verouderd en zitten al bijna op de hoogst mogelijke opbrengst.”

Ook in het Zuidwesten komen extreme gevallen voor van phytophthora. Op Voorne-Putten gaan hele percelen dood door de ziekte.

Huub Schepers van onderzoeksinstituut PPO-WUR constateert dat phytophthora zich dit jaar erg agressief heeft ontwikkeld. Maar het probleem is minder groot dan vorig jaar, stelt hij. “Vorig jaar zag je hergroei in de aardappelen vanwege de regen die viel na een droge periode. Dat frisgroene blad raakte snel geïnfecteerd. Dat verschijnsel heb je dit jaar niet. Maar we zien op al onze proefvelden in Lelystad (Flevoland), Valthermond (Drente), Westmaas (Zuid-Holland) en Vreedepeel (Limburg) aantastingen door de ziekte.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Er wordt gezegd: Maar we zien op al onze proefvelden in Lelystad (Flevoland), Valthermond (Drente), Westmaas (Zuid-Holland) en Vreedepeel (Limburg) aantastingen door de ziekte.”

    Daar bevinden zich precies de proefvelden waarbij gentech aardappelen opzettelijk zijn geïnfecteerd (geïnjecteerd) met phytophthora door stichting DLO. Wij waarschuwden hier al voor in ons bezwaarschrift aan het ministerie van IenM. Toen wij geen gelijk kregen, zijn we naar de Raad van State gegaan. Dit beroep loopt nog.

Of registreer je om te kunnen reageren.