Akkerbouw

Nieuws

Overheid Meckelenburg-Voorpommeren biedt hulp aan doorweekte akkerbouw

Schwerin - Het landbouwministerie van de Noord-Duitse deelstaat Meckelenburg-Voorpommeren schat de schade van de extreem grote hoeveelheden neerslag voor de akkerbouw als buitengewoon ernstig in.

Bewindsman Till Backhaus zegt daarom steunmaatregelen toe aan de getroffen ondernemers.
Daarbij gaat het om uitstel van betalingen voor pacht, overheidskredieten en fiscus. Tevens belooft Backhaus zich in Berlijn in te zullen zetten voor vervroegde uitbetaling van de hectarepremies, dat wil zeggen per 1 december.

Volgens de minister lijdt heel Meckelenburg-Voorpommeren onder de overmaat aan neerslag, maar in het bijzonder de lage gronden bij de rivieren en de kust. ”Of de percelen staan onder water of ze zijn voor lange tijd niet berijdbaar,” aldus Backhaus. Behalve de graanteelt lijdt ook de bieten- en aardappelteelt onder de wateroverlast. De ziektedruk op deze gewassen neemt daardoor toe.

Over de exacte omvang van de schade kan ook Backhaus echter nog geen uitspraken doen. ”Het aantal onzekere factoren is daarvoor op dit moment nog te groot, zoals de verdere ontwikkeling van het weer in de komende weken en vooral ook de prijsontwikkeling. Wat we nu kunnen doen, wordt ook gedaan. De schade wordt opgemaakt en gedocumenteerd. Dat is de belangrijkste voorwaarde om hulp te kunnen bieden, ook aan die bedrijven die onverhoopt in hun voortbestaan blijken te worden bedreigd,” verklaart Backhaus.

Of registreer je om te kunnen reageren.